< Terug naar home

Facebook

Functie

Facebook is een gratis app die je kan downloaden op je telefoon of tablet via de Playstore of via de Appstore. Facebook is ook op een desktop (computer) te gebruiken via internet. Facebook is een online platform waar je een persoonlijke pagina kunt aanmaken. Daarbij kun je jouw interesses, activiteiten, foto’s en filmpjes plaatsen. Je kunt vrienden worden met andere Facebook gebruikers en zo elkaars gedeelde informatie zien. Tegenwoordig heeft Facebook ook veel andere functies. Er zijn evenementenpagina’s waar je kunt aangeven of je wel of niet deelneemt. Er zijn open of gesloten groepspagina’s waarop je tekst, foto’s of filmpjes kunt delen met een specifieke groep. Facebook heeft ook de app Messenger gemaakt. Via deze app kun je individueel of in een groep chatten.

Facebook wordt voornamelijk gebruikt door mensen van tussen de 18 en 44 jaar. Ook mensen ouder dan 44 gebruiken de app. Omdat de app al wat langer bestaat dan de meeste apps die vallen onder social media wordt Facebook nu steeds minder door jongeren gebruikt.

 

Account maken

Bij het aanmaken van een Facebook-account wordt gevraagd om een e-mailadres en een wachtwoord. Vervolgens kun je zelf kiezen welke informatie je wilt delen via Facebook.

 

Mogelijkheden

 

  • Het belangrijke om te weten bij Facebook is dat je bij vrijwel alles wat je deelt kunt aangeven wie het mogen zien. Hiermee bepaal je zelf je privacy.
  • Facebook houdt bij met welke vrienden je het meeste praat, wat voor dingen je leuk vindt en hoeveel likes en reacties je krijgt. Op basis hiervan krijg je specifiek voor jou interessante berichten eerder te zien op de nieuws feed van jouw vrienden en van Facebookpagina’s die je volgt.

 

Risico’s

 

  • Al jouw gegevens zijn bij Facebook beschikbaar zijn. Dit is zoals beschreven bij ‘Mogelijkheden’ om de app zo interessant mogelijk voor de gebruiker te maken, maar zorgt er wel voor dat Facebook veel informatie van jou kan achterhalen.
  • Facebook is ook eigenaar van onder andere Instagram en WhatsApp. Hier verzamelen ze ook jouw gegevens.

 

Heeft u vragen over opvoeden en smartphonegebruik? Bezoek dan gerust het inloopspreekuur van het CJG Veenendaal of ga naar onze website: https://cjgveenendaal.nl/.

Klik voor meer info over Facebook op:

Meer informatie