< Terug naar home

WhatsApp

Functie

WhatsApp is een gratis app die je kunt downloaden op je telefoon via de Playstore of via de Appstore. Ook kun je via de website van WhatsApp inloggen op bijvoorbeeld je computer op tablet. Dit heet WhatsApp Web. Je kan via Whatsapp gesprekken voeren met andere gebruikers van WhatsApp. Hiervoor moet je hun telefoonnummer opgeslagen hebben op je telefoon. Je kunt via WhatsApp onder andere chatten, foto’s of video’s versturen, spraakberichten opnemen en versturen, je locatie delen, bestanden delen (tot een bepaalde grootte) en GIFjes sturen (bewegende animaties. Tegenwoordig kun je met WhatsApp ook bellen en videobellen via internet.

WhatsApp wordt gebruikt door mensen van alle leeftijden boven ongeveer 12 jaar. In de meeste landen moet je 13 jaar of ouder, of 16 jaar of ouder zijn om de app te mogen gebruiken. Toch gebruiken veel jongeren ook WhatsApp om berichten te kunnen sturen naar vriendengroepen, klassen of ouders. WhatsApp wordt zowel formeel als informeel gebruikt, en is voornamelijk een gratis vervanger van sms-berichten.

 

Account maken

Via je telefoonnummer log je in bij WhatsApp.

 

Mogelijkheden

 

  • Een groot voordeel van WhatsApp is dat verstuurde berichten goed beveiligd zijn en dus privé blijven
  • WhatsApp heeft een eenvoudige functie; communiceren met mensen. Hierin is de app erg gebruiksvriendelijk
  • Jongeren kunnen makkelijk bereikt worden voor mededelingen van school of hun ouders

 

Risico’s

 

  • Via chatten, wat je met WhatsApp doet, zeg je makkelijker dingen die je niet meent doordat je de persoon of personen met wie je praat niet in levende lijve spreekt. Dit kan ook leiden tot verkeerde interpretaties van berichten.
  • Tegenwoordig worden mensen soms opgelicht door personen die zich voordoen als iemand die je kent. Dan vragen ze bijvoorbeeld om geld over te maken
  • Vooral in WhatsApp-groepen van klassen op de middelbare school kan het voorkomen dat er vervelende dingen worden gezegd over anderen, soms valt dit onder cyber-pesten. Dit kan hele vervelende gevolgen hebben voor de persoon die gepest wordt. Het is lastig om hier zicht op te hebben wanneer er alleen klasgenoten in de WhatsApp-groep zitten.

 

Heeft u vragen over opvoeden en smartphonegebruik? Bezoek dan gerust het inloopspreekuur van het CJG Veenendaal of ga naar onze website: https://cjgveenendaal.nl/.

Klik voor meer info over WhatsApp op:

Meer informatie